Wednesday, May 23, 2012

DEBAT PTPTN - BUKTI RAFIZI KANTOI TERUK DI KHALAYAK RAMAI..

Sebagai langkah penjimatan kononnya, Rafizi hendak beri RM5,000 setahun sahaja kepada pelajar IPTA. Cukupkah hendak tampung kos sara diri?. Sila lihat statistik di atas. Cukupkah RM5,000 untuk tampung kos sara diri?

YB Khairy memberi contoh Universiti Sains Malaysia (USM) yang memberi geran RM746 juta pada 2011, kemudian sejumlah RM568 juta pada 2012. 

Secara puratanya jika mengambil 10 IPTA, maka jumlah peruntukan yang diperlukan adalah RM31 bilion, bukan RM5 bilion seperti yang disebutkan Rafizi.  Sekali lagi Rafizi tersilap angka. 

Ketiga, Rafizi menyatakan hendak subsidi yuran untuk 1.4 juta pelajar IPTS. Jumlah yang diperlukan untuk subsidi yuran ini melibatkan RM60 bilion ringgit. Mana Rafizi dan pembangkang hendak dapatkan duit? Petronas?

Sekali lagi matematik mudah Rafizi adalah dengan mengatakan boleh berjimat dengan cara jangan  membina universiti. Ini masih lagi  tidak cukup untuk memberi semua subsidi kepada IPTS. 

Akhirnya kalau kita mengadaikan negara ini ke tangan mereka yang lemah matematik, maka negara ini boleh menjadi papa kedana. Tolak pakatan pembangkang, memang wajarlah dibayar RM1 kepada pegawai khas kepada penasihat ekonomi Selangor ini. 

Dulu masa Anwar Ibrahim debat dengan Shabery Cheek, Rafizi yang beri fakta salah pada Anwar. Malam tadi, Rafizi silap lagi. Bagaimana orang yang lemah matematik sebegini boleh jadi pengarah strategik PKR?

Kredit to: anginperubahan blogspot..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

4 comments:

 1. itupun ada yang kata ini di wall fb teman.

  saya ibaratkan Kj sbg bapa A dan Rafizi sbg bapa B..sebagai seorang anak saya lebih memilih Rafizi sbg bapa saya kerana berjiwa penyayang dan tidak berkira dengan anaknya..manakala Kj terlalu banyak kerenah untuk membelanjakan anaknya bersekolah..dia ckp bapa sudah membelanjakan wang sekian banyak..beli ubat untuk ibu lah..beli kasut adik lah..bikin kereta rosak lah..macam2 lah..manakala Rafizi terpaksa mengorbankan keperluan2 lain yang kurang penting mahupun keperluannya sendiri semata2 membelanjakan anaknya bersekolah sehingga ke negara China sekalipun..solute Rafizi!!!!!!!!

  ReplyDelete
 2. Ini lah hikmahnya berdebat...kan sudah terbongkar segala "penipuan" pihak PR...jd kenapa ada antara pemimpin kita yg takut sgt nak berdebat? bukankah debat itu akan melondehkan "penipuan" PR? terima kasih kpd Dr. Mazlee kerana berani mencabar Ketua Pembangkang dan Ketua Kerajaan berdebat di pentas yg sama...:)

  ReplyDelete
 3. Jika kita hendak lihat bagaimana seseorg pendebat itu bagus? kita kena lihat pada fakta & hujah yg diberikan berlandas kan pada topik & juga menjawab soalan dgn sebaik2 mungkin bukan memusing & memutar belitkan fakta lalu menjadi auta,, saudara Rafizi mengatakan Finland hanya sumber aset nye adalah hanya Nokia?? hahaha.. dahulu Dato seri Anwar Ibrahim mengatakan SRi Lanka adalah negara termiskin.. Ttpi sri Lanka boleh memberikan pendidikan percuma??
  buktikan kpda Malaysia & Dunia mgatakan Sri Lanka itu Negara termiskin.. Bukan kah Sri Lanka mempunyai Hasil Berlian??
  aduyaiiiii........ Fkir2kn la & renung kan..

  ReplyDelete
 4. tuan empunya blog,
  mohon di link www.dtubes.tv dengan blog tuan.

  terima kasih.
  che chu bidin.

  ReplyDelete

SEKALUNG TAHNIAH SAHABAT YANG BERJUANG BERSAMA TC